Termenul CNC înseamnă „control numeric computerizat”. Prelucrarea CNC este un proces de fabricație subtractiv care utilizează, de obicei, controale computerizate și mașini-unelte pentru a îndepărta straturile de material dintr-o piesă stoc - cunoscut sub numele de semifabricat sau piesa de prelucrat - și produce o piesă proiectată la comandă.
Un echipament CNC este o mașină programabilă care este capabilă să efectueze în mod autonom operațiunile de prelucrare CNC.
Procesul de prelucrare CNC începe cu crearea unui design CAD 2D vectorial sau 3D a piesei solide, fie în cadrul firmei, fie de către o companie de servicii de proiectare CAD/CAM . Software-ul de proiectare asistată de computer (CAD) permite proiectarea unor modele sau o redare a pieselor/produse împreună cu specificațiile tehnice necesare, cum ar fi dimensiunile și geometriile.
O dată ce proiectarea CAD este finalizată, proiectantul îl exportă într-un format de fișier compatibil CNC, cum ar fi STEP sau IGES.
Prelucrarea CNC este un proces de fabricație potrivit pentru o mare varietate de industrii, inclusiv auto, aerospațial, construcții și agricultură, publicitate, etc. și capabil să producă o gamă largă de produse și unelte. Procesul cuprinde mai multe operațiuni de prelucrare controlate de computer – inclusiv procese mecanice, chimice, electrice și termice – care îndepărtează materialul necesar din piesa de prelucrat pentru a produce un produs finit personalizat.
Unele dintre cele mai comune operațiuni de prelucrare mecanică CNC sunt următoarele:
Găurire / perforare
Frezare
Debitare
Torsionare (deformare mecanică)
Tehnologia de debitare CNC oferă multiple metode de prelucrare exacte și complexe pentru o varietate de materiale rigide. CNC (Computer Numerical Control) sau controlul numeric computerizat al unui utilaj se face cu ajutorul unui cap de tăiere cu freze sau burghie, ce se poate misca în 3 axe X, Y, Z.
În comparație cu tehnologia Laser, care permite debitarea doar în plan bi-dimensional, prelucrarea CNC în 3 axe permite de asemenea prelucrarea 2D prin debitare, iar prin utilizarea mișcării capului de tăiere pe axa verticală Z, realizarea de volumetrii variabile și exacte.
Prin debitarea CNC cu 3 axe se obțin piese prelucrate pe contur cu muchie dreaptă, cu muchie inclinată sau cant profilat. De asemenea se pot realiza piese cu tăieturi liniare sau de săpături de suprafață, eliminand din grosimea materialului. Partea inferioară poate fi dreaptă, cu fund rotunjit sau neregulat.
Prelucrarea CNC prin debitare 2D este ideală pentru proiecte cu aplicații în: producție publicitară, artă & design, scenografie, machete de prezentare, arhitectură, inginerie sau producție de mobilier personalizat (custom).
Tehnologia CNC pentru prelucrarea materialelor rigide are diverse aplicații în producția de materiale publicitare. Multitudinea parametrilor ce pot fi controlați, permite ca prin debitarea CNC 2D, să se obțină din materiale rigide și de grosime mare, dificil de prelucrat prin alte tehnici, piese cu contur sau volumetrie complexă și exactă.
CUBE Media asigura cu beneficiile și avantajele tehologiei CNC pentru servicii de debitare sau frezare a materialelor adecvate pentru a prelucra și obține: piese realizate din materiale rigide de grosime variabilă între 1 mm – 90 mm, piese de dimensiuni mici, medii sau mari cu cote dimensionale exacte, precum și piese din materiale rigide incompatibile cu prelucrarea laser (care contin de ex. plastic PVC) sau spații volumetrice 2.5D din materiale diverse.
Introducerea tehnologiilor de prelucrare CNC asigură un nivel ridicat de fiabilitate. Vă punem la dispoziție următoarele tipuri de operațiuni:
La baza realizării de forme volumetrice, a caror producție presupune operațiuni complexe, stau modele digitale proiectate în programe CAD de modelare 3D. Pentru o execuție cât mai fidelă a piesei dorite, materialul prelucrat trebuie să aibe o densitate relativ constantă și astfel frezarea produce suprafețe fine ca rezultat. Prelucrăm o gamă largă de materiale adecvate ca PVC, Polipropilena, Plexiglass, PAL / MDF / Lemn masiv, METALEX, HIPS, FOREX.
Gradele de libertate de mișcare ale uneltei de prelucrare CNC in 3 axe permit prelucrari 2D si 2.5D (jumătate de piesă). Astfel este posibilă realizarea de volumetrii cu planuri și suprafețe înclinate la cote diverse. Prin debitarea în spațiu 3D este posibilă obținerea unei varietăți de forme volumetrice, singura constrângere fiind aceea că materialul prelucrat trebuie abordat vertical în jos de către scula de prelucrare.
Prelucrarea prin debitare se realizează prin tăierea mecanică a materialului utilizând scule de frezare sau găurire de diametre variabile, în funcție de densitatea și grosimea materialului din care se realizează obiectul prelucrat.
De regulă se folosesc freze de debitare cu grosimi >= 3mm, iar pe măsură ce se crește diametrul sculelor de frezare folosite, realizarea de contururi devine mai ușor de executat fiind necesare mai puține parcurgeri ale modelului, iar asta rezultă în costuri mai mici de producție. Cantul prelucrat prin debitarea CNC se mătuieste dacă materialul are suprafețe lucioase, iar canturile obținute prin prelucrea mecanică cu freze, pastrează culoarea materialului din care se confecționează piesa.
Finisarea suprafețelor prin frezare se realizează prin subțierea materialului cu adâncime constantă pe zonele stabilite, urmând modelul bazat pe un desen de prelucrare. Pentru fiecare suprafață frezată trebuie specificată înălțimea de prelucrat.
Finisarea suprafețelor prin frezare se realizează prin subțierea materialului cu adâncime constantă pe zonele stabilite, urmând modelul bazat pe un desen de prelucrare. Pentru fiecare suprafață frezată trebuie specificată înălțimea de prelucrat.
Nivelul de precizie rezultat depinde de frezele utilizate și de numărul de parcurgeri realizate de utilaj pe materialul din care se realizează lucrarea. Asemenea prelucrării prin gravura cu linii, culoarea materialului va rămâne constantă pe zonele prelucrate, iar razele de racord de la colțurile de intrare ale gravurilor vor fi determinate de diametrele frezelor utilizate.
Sanfrenarea reprezintă realizarea de canturi teșite prin frezare laterală la diverse unghiuri în funcție de aplicația dorită.
Prelucrarea suprafețelor se realizează mecanic cu freze de forme variabile și diverse diametre. Prin frezare se obțin canale și profile prin gravare de linie, si astfel se poate realiza, plecând de la desene de linie, amprentarea de materiale cu canale de adâncime și lațime exactă sau prelucrarea de canturi cu diverse profile.
Parametrii ce determină rezultatul frezării includ:
diametrul frezei determină lățimea de canal, adâncimea de prelucrare ce determină adâncimea canalului gravat și în final, forma frezei folosite determină profilul fiecărui canal care poate fi rotunjit, drept, de tip L, profil variabil în funcție de forma frezei utilizate.
Recomandăm să țineți cont de următoarele mențiuni în ceea ce privește pregătirea fișierului:
contururile de debitare sau de frezare închise trebuie desenate cu polilinii închise
datorită grosimii uneltei de prelucrare, piesele trebuie să fie distanțate la minim 6mm
fonturile se pot importa în softul de mașinare doar în formula rasterizată (transformate în curbe)
efectul de linie punctată poate fi obținut numai din linii separate, linia de tip punctat neputând fi importată ca atare în softul de mașinare
aria de prelucrare maximă dintr-o singură bucată, este de 2070 mm x 3070 mm
acceptăm pentru prelucrare CNC fișiere 2D sau 3D (doar în cazul prelucrărilor 2.5D) cu extensiile CDR, AI, EPS, PDF, DWG, DXF, RTL, STF, SVG, PLT
în urma analizei fișierelor și cerințelor proiectului veți primi oferta noastră bazată pe consumul de material și pe estimarea cantității sau timpului de prelucrare
În cazul volumetriilor 2.5D, este necesar să ne trimiteți fișierul tridimensional al pieselor la scară 1:1.
Este bine de știut faptul că prelucrarea mecanică va determina tot timpul racorduri rotunjite la unghiurile intrânde, lăsând posibilă utilizarea unghiurilor ascuțite doar în cazul colțurilor proeminente. Cu cât materialul este mai gros, cu atât mai mare va fi diametrul frezei utilizate și în consecința raza de racord la unghiurile intrânde.